Bouwstoffen en gezondheid

Internet is echt een walhalla om allerlei informatie op te doen en dingen uit te zoeken. Het is mijn favoriete tool. Op elke vraag vind je het antwoord op internet. Geweldig. Wat is er als voorbeeld over bouwstoffen van voeding te vinden?

Vanuit de praktijk zijn wij als coaches enorm geïnteresseerd in voeding. Wat we zien is dat er in de loop der jaren steeds meer informatie over te vinden is. En in de boekhandel allerhande boeken hierover. Toch blijkt al die informatie zich soms ook wel tegen te spreken. Er zijn allerhande stromingen over inname bouwstoffen te ontdekken die een bepaalde visie hebben, maar als je deze tegen elkaar afzet lijken ze soms haaks tegenover elkaar te staan.

Tja, wat moet je hier als onschuldige lezer mee, die wat wil doen aan die opkruipende kilo’s? Minder eten en meer bewegen. Dat is de sleutel. Het klinkt heel logisch. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe ziet minder eten eruit? Moet je van alle porties minder eten? Of toch de koolhydraten en vetten vermijden. Grote kans dat jij door de bomen het bos niet meer ziet. Ik kan je in elk geval geruststellen. Je bent niet de enige.

Er is geen één gouden formule?

Elke mens en elk lijf is anders. Ieder mens heeft eigen voorkeuren, levensritme en smaak. Daarnaast reageert de één bijvoorbeeld lijfelijk heel sterk op snelle koolhydraten. Terwijl de ander hier minder last van heeft. Conclusie: er is geen één gouden formule.

Deze informatie maakt het er allemaal niet makkelijker op. Maar de essentie is wel dat elk lijf de bouwstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten nodig heeft. Deze zijn onontbeerlijk, maar je hebt koolhydraten en koolhydraten. Dit geldt ook voor vetten en eiwitten.
Deze wetenschap maakt het misschien nog ingewikkelder.

Bouwstoffen zijn belangrijk

Alle bouwstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten zijn belangrijk. En ons lijf kan niet zonder. Immers bouwstoffen en gezondheid horen bij elkaar.

Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten en heb je onder andere nodig voor je spieren, maar ook voor je hersenen en rode bloedcellen.
De vezels in zetmeel vormen een ballast en helpen je om een verzadigend gevoel te krijgen. Hierdoor eet je minder en het is ook nog eens goed voor je stoelgang.

Eiwitten oftewel proteïne. Eiwitten zijn onder andere belangrijk voor je spieren. Daarnaast verzadigen ze sneller dan koolhydraten. Dit kan je dus helpen om minder calorieën te eten. Gunstig dus als je wilt afvallen.

Vetten staan vaak te boek als slecht en iets wat je zoveel mogelijk moet vermijden. Dit wordt veroorzaakt doordat van bepaalde vetten gezegd wordt dat ze slecht zijn voor cholesterol, hart en bloedvaten. Dit wordt vooral veroorzaakt door transvetten. Vetten zijn echter een bron voor bepaalde vitamines en er zijn essentiële vetzuren die het lijf echt nodig heeft.

Wat is nu wijsheid?

Qua koolhydraten kan je het beste de vormen eten die veel vezels bevatten. Heel simpel., Alles wat bruin is, is okay. Ja, chocolade is ook bruin, maar hoort er (helaas) niet bij. Met bruin bedoel ik daar waar veel vezels in zitten. Denk aan volkoren brood, zilvervlies rijst, volkoren pasta, etc.

Bij de keuze van eiwitten denk je vast in eerste instantie aan vlees, eieren en kaas. Deze horen bij de categorie dierlijke eiwitten. Het is belangrijk dat je niet alleen dierlijke eiwitten eet, maar ook plantaardige. Deze bevatten minder onverzadigde vetten. Denk hierbij aan peulvruchten, zaden, soja, noten.

De onverzadigde vetten passen in een gebalanceerd voedingspatroon. Een ezelsbruggetje: de O van OK. Vet dat vloeibaar of zacht is bij kamertemperatuur bevat veel onverzadigd vet. Maar ook vis en noten.

Dus wat is nu de conclusie?

Er zijn een paar vuistregels zoals hierboven benoemd. Maar dit is heel beknopt, het geeft je wel alvast een aantal handvatten om vanuit te gaan.
Stay tuned, we komen hierop terug.

Als je blijvend wilt afvallen en vastloopt, zullen we toch echt een laagje dieper moeten gaan. Daarom zoeken wij in de praktijk naar de grootste gemene deler. Dat kan een uitgangspunt zijn van waaruit we met elkaar verder gaan onderzoeken. Hiermee zal je niet alleen afvallen, maar ook op gewicht blijven.

Wil jij ook afvallen en op gewicht blijven? En daarnaast ook nog eens gratis begeleiding* krijgen? Neem dan nu gauw de eerste stap:

Contactaanvraag

Je gegevens zijn 100% beveiligd. Lees hier onze privacyverklaring

* bij afname van maaltijdvervangers per consult is begeleiding in begrepen. En bij een minimale afname van € 45 helemaal gratis