Snel afvallen en op gewicht blijven is kicken

Ik ben vanaf jongsaf aan stevig geweest, maar heb dit over het algemeen goed in de hand eten te houden. Afgezien dan van de 3 zwangerschappen, daarna moest ik altijd wel weer hardnekkige pogingen doen om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Maar plotseling werd ik geveld door ernstige rugproblemen. Van een actief werkende moeder werd ik een bedlegerige vrouw, die hoogstens van het bed kwam om mezelf te douchen en naar het toilet te gaan.

Naast het moederschap had ik een baan van 4 dagen per week in Amsterdam. Door het woon-werkverkeer fietste ik dus ruim 100 km pw. Vanwege de overgang van actief naar zeer passief leven en daarbij de pijn en de frustratie kwam ik in enkele maanden 10 kilo aan. De jaren daarna was er een zeer moeizaam herstel, met een aantal operaties. Ook in die jaren kwam ik geleidelijk een aantal kilo’s aan. Al die tijd ontelbare pogingen en diëten gedaan. Sommigen vond ik moeilijk in te passen in het gezin. Of het resultaat ging zo langzaam dat ik dit op langere termijn niet kon volhouden. Met alle frustraties weer van dien.

In januari 2004 was had ik me voorgenomen om dit jaar zeker 10 kilo af te vallen. Ik had een grafiek gemaakt en opgehangen, mijn streven was 7 ons per week afvallen. In het begin ging het redelijk goed, maar na enige tijd kwam de klad er weer in (verjaardagen, feestjes en andere leuke gezellige dingen). Ik wilde nu toch echt afvallen en op gewicht blijven

Op dat moment kwam ik iemand tegen die een programma volgde met maaltijdvervangers en binnen 2 weken 5,5 kilo was afgevallen, terwijl ze geen honger had en zich heel erg goed voelde. Ik heb van haar een telefoonnummer en een naam gekregen van een coach. Maar ondanks dat ik het een fascinerend verhaal vond, was ik nogal sceptisch. Dit telefoonnummer heb ik dan ook enkele weken laten liggen en uiteindelijk weggegooid. Ik had zoiets van: “ach, dat is het zoveelste wonderdieet, afvallen met maaltijdvervangers is vast heel erg duur en als je stopt zit het gewicht er in no-time weer aan. Ook vond ik dat ik het toch ook op eigen kracht moest kunnen”.

In april was ik het echt helemaal zat. Ik voelde me doodongelukkig, paste mijn kleren niet meer. Daarom op internet de contactgegevens van een coach opgezocht. Ik was er nu helemaal klaar voor.

Binnen 2 weken was ik 6 kilo afgevallen. En ik had helemaal geen honger, ongelooflijk gewoon. Ook voelde ik mij veel beter, veel fitter en ik werd ook steeds actiever. Dit alles gaf mij zo’n kick, dit resultaat had ik al die jaren niet meer bereikt. De grafiek ben ik blijven bijhouden, het was een feest om elke week het resultaat in te vullen.

De eerste week vond ik het moeilijk om voor het gezin te koken, maar deed het me niets meer. Ik heb de meest overheerlijke recepten klaargemaakt, zonder er ook maar iets van te eten. Toen ik begon had ik niet echt een streefgewicht vastgesteld. Met 10 kilo was ik al dik tevreden, maar dit had ik na 3,5 week al bereikt, dus dit heb ik bijgesteld.

Uiteindelijk ben ik in totaal 24 kilo afgevallen in 16 weken. Dit heb ik wel in een aantal blokken van 6 weken gedaan. Voor mij was het een ideaal dieet; het was heel duidelijk wat ik mocht eten, had absoluut geen honger, voelde me uitstekend en viel af en bleef afvallen. Snel afvallen en op gewicht blijven is kicken.

Toen ik mijn definitieve streefgewicht van 75 kilo behaalde kwam mijn man met een overweldigende bos rozen, 75 stuks wel te verstaan. Zeer ontroerend. Ondanks dat hij in het begin nogal sceptisch was (ach, dat houdt ze weer 2 weken vol en dan is het weer afgelopen), heeft hij me heel erg gestimuleerd en gesteund. Dit resultaat overtrof zijn stoutste dromen (en ook de mijne). Sinds ik mijn treefgewicht behaald heb, heb ik mijn voedingspatroon aangepast. In het begin vond ik het best wel eng, maar gaandeweg kreeg ik steeds meer het gevoel mijn balans gevonden te hebben. Dit geeft mij heel veel rust. Na al die jaren ben ik nog steeds “dik” tevreden en zeer gelukkig met mijn eigen lijf.

Uit persoonlijke ervaring weet ik dat het niet alleen gaat om het proces van afvallen, maar vooral ook om de fase daarna. Gewichtsbeheersing is eigenlijk de kern: “hoe handhaaf ik nou mijn gewicht, zonder dat ik het gevoel heb altijd maar op dieet te zijn”.

Als coach, maar ook als (gediplomeerd) gewichtsconsulent kan nu op basis hiervan cliënten gerichter begeleiden in dit traject. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen hun doel te bereiken, werk ik samen met een aantal collega’s in een “praktijk voor afvallen en gewichtsbeheersing” (Lijf & Balans). Doordat er verschillende programma’s en cursussen zijn is het voor iedereen mogelijk zijn doel te bereiken, ongeacht de mate van overgewicht.

Het proces van ‘afvallen en eindelijk blijvend op gewicht kunnen blijven’ heeft mij heel veel gegeven. Naderhand heb ik mij pas gerealiseerd hoeveel impact overgewicht eigenlijk heeft. Dit gun ik iedereen; deze unieke ervaring.

Hartelijke groeten,

Karin ten Kroode

snel afvallen is kicken
Ook zijn er enkele publicaties van Karin in diverse media geweest:
  • Een interview in het Amstelveens Nieuwsblad
  • Een fotoreportage met interview in magazine Vrouw (Telegraaf)