Er wordt steeds meer onderscheid gemaakt in soorten lichaamsvet. Tegenwoordig heb je bruin vet, wit vet en zelfs beige vetweefsel in je lichaam. Maar wat zijn de verschillen eigenlijk? Wij leggen het uit.

Om te beginnen: veel mensen denken dat vetweefsel je zwaarder maakt, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Sommige vormen van vetweefsel zijn namelijk onmisbaar voor je lichaam en hebben een positief effect op je lichaamsgewicht. Een voorbeeld hiervan is bruin vet. Wit vet daarentegen is schadelijker voor je lichaam. We vertellen je meer over de verschillen.

Wat is het verschil tussen bruin en wit vet?

Bruin vet wordt ook wel ‘babyvet’ genoemd. Volwassenen hebben veel minder van dat bruine vet dan babies. Jammer, want bruin vet verbrand juist energie om warmte te produceren, zet de energie in je lichaam om in warmte. Deze energie (calorieën) haal je uit voeding dat rijk is aan koolhydraten en vetten. De warmte die ontstaat zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Hoe meer bruin vet je hebt, hoe sneller je verbranding werkt. Zo voorkomt bruin vet overgewicht

Wit vet zet energie niet om, maar slaat het op. Dit type vetweefsel bevindt zich rondom je organen (visceraal vet) en achter je huid, met name heupen en dijen. Wit vetweefsel kan je dus niet vastpakken. En kan, bij een grote hoeveelheid dus resulteren in overtollig vet en overgewicht.

Is wit vet schadelijk

Een teveel aan wit vet is slecht voor je. Het kan verschillende aandoeningen veroorzaken zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Visceraal vet zie je niet aan de buitenkant van je lichaam. Dat is direct het gevaar. Het kan zijn dat je slank en gezond oogt, maar vanbinnen kan vet zich ophopen rondom je organen. Visceraal vet verslechtert de werking van de organen waar het omheen ligt en maakt stoffen aan die ontstekingsbevorderend werken. Goed nieuws: wit vetweefsel kan bruin worden!

Stimuleer je bruine vetweefsel door:

  • De kou op te zoeken: kou is een stimulans van bruin vet. Het zorgt ervoor dat de vetverbranding op gang komt. Je kunt minder lagen kleding dragen, de kachel lager zetten en je kunt wat vaker het raam openzetten. Of neem gewoon een verfrissende koude douche. Het is overigens niet bewezen dat dit helpt.

  • Door sport en kou te combineren: ga lekker buiten sporten of begin met wandelen! Het is sowieso goed om wat vaker in de buitenlucht te zijn.

  • Pittig eten: er zijn aanwijzingen dat het stofje capsaïcine dat bijvoorbeeld in chilipepers voorkomt, het bruine weefsel kan stimuleren. Pittig eten zou dus mogelijk kunnen bijdragen aan sneller gewichtsverlies én een lager cholesterolgehalte. Kom maar op met die sambal!

  • Eiwitrijk voedsel: uit een studie blijkt dat het aminozuur arginine de aanmaak van bruin vetweefsel stimuleert. Arginine zit in eitwitrijk voedsel zoals kwark, noten, zaden en pitten, kaas, melk en in peulvruchten. Sowieso kan een eitwitrijk eetpatroon helpen om niet teveel calorieën binnen te krijgen. Eiwit verzadigt goed waardoor je minder snel trek krijgt.

  • Koffie: kun jij niet zonder koffie? Dan heb je geluk, want ook dát helpt om je bruine vetweefsel te activeren. Wetenschappers van de Universiteit van Nottingham ontdekten dat bruin vet in je nek een stuk actiever wordt wanneer je deze warme drank drinkt. Momenteel wordt nog onderzocht welk ingrediënt van koffie zorgt voor de activatie van het weefsel, maar de onderzoekers denken dat het komt door de cafeïne. Dus als je geen koffieliefhebber bent, zou je ook een cafeïnesupplement kunnen proberen.

  • Zwemmen: als jij regelmatig wat uurtjes doorbrengt in een zwembad of de zee, is jouw bruine vetweefsel waarschijnlijk ook een stuk actiever dan dat van anderen. Zwemmen blijkt namelijk één van de beste sporten te zijn wanneer het aankomt tot het activeren van bruin vet. Bewegen is natuurlijk sowieso goed voor het verbranden van extra calorieën, maar doordat je temperatuur vaak wat zakt tijdens het zwemmen, is deze sport extra effectief. Het water moet dan niet al te warm zijn. Een paar uurtjes in de jacuzzi doorbrengen zal je dus helaas niet helpen. Is zwemmen in koud water écht niets voor jou? Regelmatig koud (af)douchen zou ook kunnen werken.

  • Vermijd snelle koolhydraten en suikers: het teveel aan koolhydraten zet het lichaam om in vet. Het is dus het beste deze te beperken en te gaan voor varianten die veel vezels bevatten.Om je hiermee op weg te helpen, geven we helemaal gratis een receptenboek weg, waarmee je dat buikvet te lijf kan gaan. Download deze nu helemaal gratis! Zo kan jij ook je bruine vetweefsel stimuleren en centimeters verliezen.

Stimuleer je bruine vetweefsel

Gratis eBook recepten

Ben je op zoek naar recepten die niet al teveel calorieën en koolhydraten bevatten? Dan helpen wij je op weg hierin. Download nu gratis dit receptenboek.

Met dit receptenboek in de hand heb je inspiratie voor lekkere en gezonde maaltijden en tussendoortjes.

* indicates required
ebook koolhydraatarme recepten