Stevia als suikervervanger

Het is je vast opgevallen dat Stevia een zoetstof is die steeds meer gebruikt wordt. Gezien de voordelen die deze met zich meebrengt een goede ontwikkeling.

Het kruid Stevia Rebaudiana Bertoni, kortweg Stevia en in Nederland ook wel bekend als ‘Honingkruid’, komt oorspronkelijk uit Paraguay. Stevia is het zoetste plantje ter wereld en de Guarani-indianen gebruikten Stevia al 1500 jaar geleden om haar kruidenthee en voedsel mee te zoeten.

Extractieproces

De zoete bestanddelen van het plantje (Reb A) bevinden zich in de bladeren van de plant. Deze zoete bestanddelen worden tijdens een extractieproces uit de bladeren gewonnen. Hierdoor blijft er een wit poeder over dat 100 tot 400x zoeter is dan gewone suiker.

Het zeer zoete witte extractpoeder is puur te gebruiken als zoetstof om gerechten mee te zoeten of om te gebruiken voor koken en bakken. Echter door haar enorme zoetkracht is het vrij lastig doseerbaar. Er zijn daarom diverse varianten met stevia ontwikkeld waarbij het extractpoeder is verrijkt met bijvoorbeeld inuline of erythritol.

Stevia als suikervervanger door weinig calorieën

Stevia bevat op zich weinig calorieën, onder andere door de natuurlijke suikers die in de blaadjes zitten, maar de zoetstof stevioside bevat geen calorieën. Het is daardoor zeer geschikt als suikervervanger bij het tegengaan en behandelen van overgewicht. Ook zou het een positief effect hebben op de gevolgen van diabetes II, maar dat effect kan ook het simpele gevolg zijn van het overstappen van suiker op stevia.

Natuurlijk is Stevia geen medicijn, maar het zou volgens de enthousiaste gebruikers toch enkele interessante effecten op ons lichaam kunnen hebben. Zo zou uit onderzoeken met dieren blijken dat Stevioside een bloedrukverlagend effect heeft.

Voedingsbron van bacteriën

Gewone suiker is een goede voedingsbron voor levende bacteriën in de mond . Gebruik van suiker en het onvoldoende poetsen zijn de directe oorzaken van tandbederf of tandvleesproblemen. Een Japans onderzoek liet zien dat Stevia, in tegenstelling tot suiker, geen voedingsbron van bacteriën is en alleen daardoor al kan helpen ter voorkoming van gaatjes en andere problemen. Er wordt aangenomen dat dit effect voornamelijk te wijten is aan de vervanging van suiker door Stevioside en dan heeft het een vergelijkbaar effect als de xylitol in je kauwgom.

Uit alle wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat Stevia en Stevioside geheel ongevaarlijk zijn en zonder enig probleem door iedereen gebruikt kunnen worden.

Stevia als suiker vervanger