Ingrediënten

 • 250 gram shiitake paddestoelen
 • 1 theelepel sojasaus
 • 4 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze
 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Meng in een kom de olijfolie en sojasaus.
 3. Verwijder de steeltjes van de champignons en snijdt in dunne plakjes.
 4. Meng de paddelstoelen door de olie en sojasaus.
 5. Neem een bakplaat met bakpapier en verspreidt hierop de paddestoelen.
 6. Bak in 5 minuten knapperig in de oven.

Tip

Deze pittige champignons kan je eten als een bijgerecht of door je salade doen. Of als toevoeging over een lekker stukje vlees of vis.

Bevat per eenpersoonsportie

 • Energie:102 kcal
 • Vet:1.5 gr
 • Eiwit:1.2 gr
 • Koolhydraten: 1.5 gr

Pittige champignons, super makkelijk te maken. En zeer geschikt als een lekker bijgerecht. Maar ook geschikt als toevoeging door je salade of lekker bij een stukje vlees of vis.

De shiitake (spreek uit: sjie-ie-taake) is een eetbare paddenstoel met een krachtige smaak: nootachtig en kruidig.
De shiitake is te koop in vele soorten en maten: groot, klein, licht- of donkerbruin, met een gave of juist schilferende hoed. Voor de smaak en de bereidingswijze zijn die verschillen trouwens veel minder uitgesproken, in de praktijk eigenlijk zelfs niet relevant.

Verse shiitake moet echter wel worden schoongemaakt en (eventueel) gesneden. Eerst moet je het zand van de paddenstoel verwijderen. Doe dit met een borsteltje of vochtig keukenpapiertje. Gebruik hiervoor geen of slechts heel weinig water, want shiitakes hebben de neiging dit op te zuigen en dat kan tot smaak- en structuurverlies leiden.

Hierna kunnen de shiitakes gesneden worden. Alle delen van de paddenstoel zijn eetbaar; enkel eventuele harde stukjes aan de onderzijde van de steel hoeven te worden verwijderd. Snijd dan bijvoorbeeld de steel in plakjes, leg de hoed met de onderkant naar beneden op de snijplank en snijd deze ook in plakjes. Kleine exemplaren hoef je zelfs helemaal niet te snijden.

De shiitake bevat vitamine B1, B2, B12 en C. Een goede vleesvervanger, de paddenstoel is immers heel eiwitrijk. Shiitakes zijn zeer geschikt voor een gezond en vetarm eetpatroon. Ze bevatten vrijwel geen calorieën en geen vetten.
Maar wist je ook dat je ze kunt gebruiken als een heerlijke smaakversterker van je maaltijd? Bijvoorbeeld als spekjes door je salade. Of zoals in dit recept van pittige champignons.

pittige champignons