Olijfolie als vetverbrander

Onderzoeken laten zien dat mensen die dagelijks olijfolie gebruiken makkelijker hun gewicht handhaven. Onderzoekers stellen vast dat olijfolie positief kan bijdragen aan het serotonineniveau. Dit hormoon bepaalt mede het verzadigingsgevoel.

De Italiaanse olijfolie uit de onderzoeken stilde de honger beter dan die uit Griekenland en Spanje. Verantwoordelijk voor het verzadigingseffect zijn aromastoffen die zorgen dat glucose (suiker) langzaam uit het bloed in de cellen wordt opgenomen. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel langer op pijl en draagt bij aan het verzadigingsgevoel.

Er zijn veel verschillende oliën, maar welke kan je nu het beste gebruiken?

Olijfolie

Gebruik het voor zachtjes bakken van groenten.
Gezond want: Rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren, houdt de bloeddruk laag.

Extravierge olijfolie

Gebruik het voor op brood en saladedressing.
Gezond want: Deze olijven bevatten veel antioxidanten, vanwege de minimale bewerking.

Lijnzaadolieolijfolie1

Gebruik het voor saladedressing.
Gezond want: Het is een bron van alfalinoleenzuur, een omega3 vetzuur die de gezondheid bevordert.

Koolzaadolie

Gebruik het voor roerbakken.
Gezond want: Het is een bron van alfalinoleenzuur.

Druivenpitolie

Gebruik het voor bakken in de pan.
Gezond want: Het is een natuurlijke bron van vitamine E. Helpt het cholesterol te verlagen.

Rijstolie

Gebruik het voor roerbakken.
Gezond want: Bevat het antioxidant vitamine E.

Je keuze voor de juiste olie hangt af van de smaak en het rookpunt. Dat laatste is de temperatuur waarop de olie begint te ontbinden en er een blauwige walm ontstaat. Je eten krijgt dan een onplezierige smaak en is ongezond. Weet welke olie je moet gebruiken voor welk doel.

Olijfolie als vetverbrander