Obstakels overwinnen en afvallen

Mijn kennismaking met Lijf & Balans begon toen ik iemand ontmoette die 33 kg was afgevallen. Enkele dagen daarna liep ik langs Lijf & Balans. Ik was al vaker langs de praktijk gelopen en vroeg me vaak af wat ze precies doen. Dit keer besloot ik om naar binnen te lopen en informatie in te winnen. Na wat wikken en wegen besloot ik de uitdaging aan te gaan. Ik was ontzettend zwaar (geworden), dit voelde ik o.a. tijdens het lopen. Op een dag stond ik naakt voor de spiegel. Ik zag mezelf, nog nooit was ik zo dik geweest in heel mijn leven. Hier moest ik nu echt serieus iets aan doen! Ondanks dat het financieel voor mij niet een haalbaar plan leek, besloot ik dit voor mijzelf te creëren. Ik maakte een afspraak voor een intake.

Ik ben van start gegaan met het totaalvoedingsprogramma. De eerste 2 dagen begon ik gemotiveerd en vol enthousiasme. Tijdens de derde dag voelde ik me opeens slap en zwak, ik dacht wat is dit nu? Toen ging opeens mijn telefoon, het was coach. Zij gaf aan dat dit gevoel optreedt bij de derde dag en dat het hierna weer beter zal gaan. Dit gaf mij een goed gevoel, mijn motivatie en enthousiasme waren weer helemaal op peil.

Ik weet nog dat ik de eerste paar weken bijna naar alle kookprogramma’s op tv keek en vele kookboeken doorbladerde. Door al dat eten te zien werd ik gestimuleerd om het niet meer zomaar tot me te nemen. Het zien van al dat eten en wat mensen allemaal in hun mond stoppen (inclusief ik in het verleden) is echt ongelooflijk. Andere mensen zien genieten gaf mij al voldoening en een extra vol gevoel. Als ik al dat eten zag dacht ik ‘dat ga ik niet meer eten, dat ga ik niet meer in mijn mond stoppen’. Ook commercials waar personen vol trots over hun behaalde resultaten spraken gaven mij kracht om door te zetten. Want dan dacht ik ‘zo zal ik straks ook zijn.’

Na enkele weken voelde me goed en fit en ging daardoor meer bewegen. Ik had voldoende aan de 3 maaltijdvervangers en het drinken van water en thee. Sommige dagen waren makkelijker dan andere. Het dieet is goed te doen, je valt goed af en je wordt heel goed begeleid. Maar jij bent nog altijd degene die het moet doen. Het begint met de wil om af te vallen, daarna de discipline om je aan het dieet te houden en dan doorzettingsvermogen om jouw gestelde doel te behalen. In het begin heb ik ook bepaalde sociale gelegenheden vermeden, puur om mezelf in bescherming te nemen. Ik moest eerst heel sterk in mijn schoenen staan. Mijn ‘nee’ moest krachtig genoeg zijn, dan dringen mensen ook niet aan dat je iets toch moet nemen. Want alleen zeggen dat je op dieet bent blijkt voor sommige mensen niet voldoende te zijn.

Zelf had ik mijn streefgewicht opgeschreven en de reden waarom ik zoveel zou willen wegen. Ik zocht naar foto’s waarvan ik wist dat ik toen ongeveer zoveel woog. Daar keek ik dan regelmatig naar. Nu ben ik niet alleen 38 kg afgevallen, ik heb mijn hele levensstijl aangepast. Ben me nu veel bewuster hoe eten en al dat vele lekkers je leven kan beheersen. Hoe makkelijk en hoe vaak je eet, wat je allemaal wel niet in je mond stopt en met name minder gezonde dingen. Als het gezellig is, je verdrietig bent of boos bent. Maar ook  als je gefrustreerd bent, of tijdens het winkelen. Ga zo maar door. Onnodig merk ik nu.

Ik vind nog steeds heel veel lekker, alleen geniet ik nu extra als ik het mezelf toesta om iets lekkers te nemen. Ik haal nu heel veel voldoening uit mijn dagelijkse maaltijden en tussendoortjes. Aan het einde van de dag voel ik mij verzadigd en hoef ik echt niets meer. Ik betrap mezelf er op dat ik vaak gewoon mijn neus ophaal voor ‘ongezonde’ lekkernijen.

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik nooit meer dik wil zijn of worden. Het klinkt wellicht cliché, maar ik heb er heel hard voor moeten werken, geen enkele lekkernij kan dat overtreffen of zal mij dezelfde voldoening geven. Het is juist leuker om nu naar mezelf in de spiegel te kunnen kijken. Word er weer bewuster van als ik iets leuks zie, het ga passen en een maatje kleiner moet nemen! Het geeft mij ook een goed gevoel dat ik andere inspireer om ook een stap te nemen naar een gezondere levensstijl. En alle oprechte personen om me heen die gewoon trots op me zijn. Het is mij duidelijk dat je om succes te bereiken, je heel wat obstakels moet overwinnen. Alleen dan behaal je het gewenste succes. En dan wil je niet meer anders, dan eraan blijven werken om het behaalde succes te behouden.

Lynn

obstakels overwinnen en afvallen