Na afvallen zie ik mijn oude ikke weer

Ruim 10 jaar geleden werd bij mij de diagnose MS gesteld en sinds die tijd ging het met mijn gewicht bergopwaarts. Ik ging van 77 kilo naar 91,5 kilo.

De gewichtstoename had te maken met het feit dat ik veel minder bewoog dan voor die tijd. Maar ook met het feit dat ik mijn vervelende gevoelens en mijn verdriet weg at. Ik wilde het altijd maar gezellig maken en daar hoort natuurlijk lekker eten en snoepen bij. Ik ben vrij lang (1.80) dus je zag het ook niet zo aan me. Iedereen vond wel dat ik er goed uitzag. Maar hoe meer het gewicht toenam, hoe ellendiger ik me ging voelen. Niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk. Ik kreeg allerlei klachten als veel transpireren, altijd maar moe, onrustig slapen. En in mijn geval hele zware benen wat het lopen nog meer bemoeilijkte. Bovendien werd ik behoorlijk depressief.

Met de hulp van een heleboel lieve mensen om mij heen ging het het op een gegeven moment wel weer wat beter. Maar de lichamelijke klachten bleven. Mijn vriendin Roelien was inmiddels onder begeleiding van een praktijk in Amstelveen Lijf & Balansafgevallen. Maar liefst 30 kilo en voelde zich fantastisch. Zij raadde mij aan een afspraak met Karin te maken. Eerst ben ik toen langs mijn huisarts gegaan. Gezien mijn medische achtergrond om dit idee te bespreken. Na wat testjes kreeg ik groen licht en heb meteen een afspraak voor een intake gemaakt.

Karin heeft me alles goed uitgelegd. Ik ging starten met het totaalvoedingsprogramma met maaltijdvervangers. De eerste paar dagen was ik wat licht in mijn hoofd vanaf dag 4-5 begon ik mij beter te voelen. Ik kreeg al heel snel meer energie en ook de lichamelijke klachten verminderden. Wat ik heel prettig vind van dit dieet is dat alles heel duidelijk is. Je mag drie maaltijdvervangers en meer niet, dus geen moeilijk gedoe met allerlei vage ingrediënten. Alleen de keuze van welke smaak zal ik vandaag weer eens nemen.

Na zes weken had ik mijn pauzeweek en was toen al 9,6 kilo afgevallen. Ik voelde me heel goed. Op een gegeven moment gaf de weegschaal aan dat ik 16,9 kilo was afgevallen. In overleg met Karin ben ik vanaf dat moment de maaltijdvervangers gaan afbouwen. Heel langzaam zodat ik minder snel terug zou kunnen vallen in mijn oude eetpatroon. Ik heb de feestdagen en een reisje naar Antwerpen overleefd zonder aan te komen terwijl ik toch lekker gegeten en zelfs gesnoept heb. Afvallen onder begeleiding heeft mij enorm geholpen.

In januari heb ik een eetdagboek bijgehouden. Dat vond ik voor mijzelf erg prettig om precies te weten wat ik allemaal op een dag mocht eten. Eerst iedere dag en daarna om de dag. Het is nu 3 maanden later en ik ben nu in totaal 19,5 kilo afgevallen en ik wil het er nooit meer aan hebben. Als ik nu in de spiegel word ik helemaal blij. Na afvallen zie ik mijn oude ikke weer en dat maakt mij gelukkig. Wat de MS betreft zit ik in een goede periode en ik ben er van overtuigd dat dit mede komt door het programma en dus de vermindering van koolhydraten.

Ook ben ik in januari begonnen met de cursus ‘inzicht in eigen eetgedrag’. Het is een hele leuke groep, en we herkennen veel bij elkaar. Maar ook datgene wat ik leer over mezelf, gaat me echt helpen om mijn gewicht te  handhaven.

José

na afvallen zie ik mijn oude ikke weer