Mijn XL Ballast te lijf!!

Misschien herken je het wel?

Bij verdriet, harte- of zieltjespijn en stress mezelf troosten met chocola en koekjes. Als ik een feestje had kon ik niet van de lekkere hapjes afblijven. En als de lekkere dingen op zijn overstappen op de wat minder lekkere dingen gewoon. Gewoon omdat de schuifbeweging al in gang gezet is en ik in ieder geval niet kon stoppen. Mezelf voor de gek houden en boycotten als ik eindelijk weer zover was dat ik er toch wat aan wilde doen. Want anderen zijn veel dikker dan ik. Het valt heus nog wel mee, ik sport toch voldoende. Maar vooral mezelf niet de moeite waard vinden om nu eindelijk eens af te rekenen met mijn ongezonde gewicht.

Beetje bij beetje kwamen de kilo’s er ongevraagd bij. Voor mijn trouwen was ik op eigen kracht iets van 10 kilo afgevallen. Ik was supertrots en blij, had mijn doel bereikt nl slanker in mijn mooie trouwjurk. Daarna raakte ik zwanger maar jammer genoeg ging het mis. In mijn hoofd bleef ik zwanger tot de uitgerekende datum en als je zwanger bent mag je voor twee eten, ik deed dat dan ook. De kilo’s die ik daarvoor kwijt was geraakt en meer tortste ik dag in dag uit weer met me mee.

Het keerpunt

Maar nu was ik het echt zat, ik was het toch ook waard om lekker in mijn vel te zitten en ja daar moet ik dan wel wat aan doen. Het heeft me nog 3 maanden gekost om te bellen. Een ouder van school had aangegeven zo tevreden te zijn met Lijf & Balans en dat ze er met goede begeleiding was afgevallen en nu weer lekker in haar vel zat.

Ik belde dus de praktijk en vertelde dat ik wilde afvallen en maakte meteen een afspraak voor de intake, bang dat ik anders weer terug zou krabbelen. De intake was met coach Ellen en zij vertelde mij over maaltijdvervangers.. Ik was wat sceptisch over shakes en repen, maar Ellen legde mij alles heel geduldig uit. En met de maaltijdvervangers in de tas ging ik naar huis. Ik hoefde in ieder geval niet meer na te denken over wat ik wel en niet mocht eten… dat was heel helder. Overdag 3 vervangers en omdat ik 3x in de week sport kon ik ‘s avonds gewoon mee eten, ietwat aangepast maar dat was heel goed te doen. Geen koolhydraten dus, maar dan ook geen enkele en ik kwam er achter, vooral in de opbouw later, dat er wel bijna overal koolhydraten in zitten.

De start van afvallen

Ik ben gestart met de shakes, de soepjes en de repen. Het eerste weekend heb ik het erg moeilijk gehad, iedereen aan de lekkere broodjes met luxe beleg en ik zat aan mijn soepje. En dan eten de kinderen ook nog langzaam en kletsen honderduit. Maar daarna is er een knop omgegaan en heb ik er geen last meer van gehad.

In de eerste week was ik 2,4 kg afgevallen, een goede boost om door te gaan. De week erna was het 0,8 ons maar die week erop weer 2,7 kg. Ik heb ook geen honger gehad en het was fijn om eens anders met eten om te gaan, het advies is niets extra’s behalve wat rauwkost. Voor de avondmaaltijden heb ik gezocht naar dingen die mochten en naar bijzondere combinaties als groene asperges met cantharellen en licht gegrilde verse tonijn.

In een half jaar tijd heb ik bijna 25 kilo ingeleverd, wat was ik trots als een pauw zeg! van maat 44/46 naar maat 38! Ik vond het erg fijn om elke week weer even bij Ellen te kunnen wegen, spuien en eventuele tips te krijgen. Het geeft je het gevoel dat je het niet alleen hoeft te doen en als het even tegen zat, trok zij me er weer doorheen.

Het afbouwen

En toen begon het opbouwen, ik geloof dat ik dat nog het moeilijkste vond. Beetje bij beetje ga je weer koolhydraten eten. Al die tijd heb ik echt geen honger gehad maar nu kreeg ik toch honger door die ene boterham die ik nu mocht eten…  Langzaam ging ik weer normaal eten en lukte het me om op gewicht te blijven. Hier en daar was ik wel aan het balansen door koolhydraten weg te laten, vooral bij het avondeten omdat ik die aardappelen niet echt mis. Mijn ontbijt bestaat uit  yoghurt met zaadjes en lunch ik met soep of salade…. Ik blijf nu altijd wel zal balansen. Maar vooral ook blijf ik werken aan waarom ik nou eet. Dat deed ik niet uit echte honger, maar misschien om een andere honger in mij te stillen.

Ik wens iedereen succes met zijn of haar afvaltraject!

Odile