Misschien herken je het wel,

Bij verdriet, harte- of zieltjespijn en stress mezelf troosten met chocola en koekjes, bij feestjes niet van de lekkere hapjes af kunnen blijven en als de lekkere dingen op zijn overstappen op de wat minder lekkere dingen gewoon omdat de schuifbeweging al in gang gezet is en ik in ieder geval niet kon stoppen. Mezelf voor de gek houden en boycotten als ik eindelijk weer zover was dat ik er toch wat aan wilde doen, want anderen zijn veel dikker dan ik, het valt heus nog wel mee, ik sport toch voldoende. Maar vooral mezelf niet de moeite waard vinden om nu eindelijk eens af te rekenen met mijn ongezonde gewicht.

Beetje bij beetje kwamen de kilo’s er ongevraagd bij. Voor mijn trouwen was ik op eigen kracht iets van 10 kilo afgevallen, ik was supertrots en blij, ik had mijn doel bereikt nl slanker in mijn mooie trouwjurk. Daarna raakte ik zwanger maar jammer genoeg ging het mis. In mijn hoofd bleef ik zwanger tot de uitgerekende datum en als je zwanger bent mag je voor twee eten, ik deed dat dan ook, uit verdriet en ontkenning denk ik. De kilo’s die ik daarvoor kwijt was geraakt en meer tortste ik dag in dag uit weer met me mee.

Maar nu was ik het echt zat, ik was het toch ook waard om lekker in mijn vel te zitten en ja daar moet ik dan wel wat aan doen. Het heeft me nog 3 maanden gekost om te bellen. Een ouder van school had aangegeven zo tevreden te zijn met Lijf & Balans en dat ze er met goede begeleiding was afgevallen en nu weer lekker in haar vel zat. Ik belde dus de praktijk en vertelde dat ik wilde afvallen en maakte meteen een afspraak voor de intake, ik was bang dat ik anders weer terug zou krabbelen. Ik had een intake bij Ellen en zij vertelde mij over maaltijdvervangers.. Ik was wat sceptisch over shakes en repen, maar Ellen legde mij alles heel geduldig uit En met de maaltijdvervangers in de tas ging ik naar huis. Ik hoefde in ieder geval niet meer na te denken over wat ik wel en niet mocht eten… dat was heel helder. Overdag 3 vervangers en omdat ik 3x in de week sport kon ik ‘s avonds gewoon mee eten, ietwat aangepast maar dat was heel goed te doen. Geen koolhydraten dus, maar dan ook geen enkele en ik kwam er achter, vooral in de opbouw later, dat er wel bijna overal koolhydraten in zitten.

 

Ik ben gestart met de shakes, de soepjes en de repen. Ik kwam er al snel achter dat ik eigenlijk maar 3 shakes wel te doen vond maar lekker vond ik ze niet. Van de soepjes vond ik de groentesoep echt niet lekker en ik vond ze allemaal wel erg zout. Nou kook ik thuis wel redelijk zoutloos, dus heb ik wel extra water toegevoegd aan de soepjes en ze gepimpt met verse kruiden. Het eerste weekend heb ik het erg moeilijk gehad, iedereen aan de lekkere broodjes met luxe beleg en ik zat aan mijn soepje. En dan eten de kinderen ook nog langzaam en kletsen honderduit… ik vond het dan ook veeeel te lang duren en was ook echt even verdrietig. Maar daarna is er een knop omgegaan en heb ik er geen last meer van gehad.

In de eerste week was ik 2,4 kg afgevallen, een goede boost om door te gaan. De week erna was het 0,8 ons maar die week erop weer 2,7 kg. Ik heb ook geen honger gehad en het was fijn om eens anders met eten om te gaan, ik mocht namelijk eigenlijk niets extra’s behalve wat rauwkost. Voor de avondmaaltijden heb ik gezocht naar dingen die mochten en naar bijzondere combinaties als groene asperges met cantharellen en licht gegrilde verse tonijn.

In een half jaar tijd heb ik bijna 25 kilo ingeleverd, wat was ik trots als een pauw zeg! van maat 44/46 naar maat 38! Ik vond het erg fijn om elke week weer even bij Ellen te kunnen wegen, spuien en eventuele tips te krijgen. Het geeft je het gevoel dat je het niet alleen hoeft te doen en als het even tegen zat, trok zij me er weer doorheen.

En toen begon het opbouwen, ik geloof dat ik dat nog het moeilijkste vond. Beetje bij beetje ga je weer koolhydraten eten, ik heb al die tijd echt geen honger gehad maar nu kreeg ik toch honger door die ene boterham die ik nu mocht eten… Omdat ik nog in de modus zat van eigenlijk mag je niets en aanvullen met rauwkost lukte het me toch om vol te houden, maar hoe meer koolhydraten er bij kwamen hoe lastiger ik het vond. Maar langzaam ging ik weer normaal eten en lukte het me om op gewicht te blijven. Hier en daar was ik wel aan het balansen door koolhydraten weg te laten, vooral bij het avondeten omdat ik die aardappelen niet echt mis. Maar ja toen kwamen de feestdagen en ondanks dat ik echt niet gebunkerd heb zijn die stukjes gevuld speculaas en de appelflappen me wel fataal geworden en heb ik voor nu maar even de grote koolhydraten ingeleverd en ontbijt ik met yoghurt met zaadjes en lunch ik met soep of salade…. Ik denk dat ik altijd wel zal moeten balansen als ik weer eens toegegeven heb aan al dat verleidelijke lekkers, pak ik weer mijn balans en ritme op. Ik blijf werken aan waarom ik nou eet. Dat deed ik niet uit echte honger, maar misschien om een andere honger in mij te stillen.

Ik wens iedereen succes met zijn of haar afvalrace!

Odile