ervaringsverhaal afvallen

Met dit gewicht voel ik mij erg goed

Als kind was ik altijd slank. Er werd bij ons thuis “normaal” gegeten, dat wil zeggen: elke dag aardappelen, groente en een klein stukje vlees, en in het weekend mochten we soms een schaaltje chips. Snoepjes vond ik altijd wel heel erg lekker, maar onder het motto “daar krijg je gaatjes van in je tanden”, werd dat met mate gegeven.

Tijdens de puberteit begon ik wat aan te komen, en toen ik eenmaal op mezelf woonde, vond ik het heel spannend om alleen maar de dingen te eten die ik heel erg lekker vond. Waar we thuis 1 koekje kregen, of 1 stukje chocola, at ik nu hele repen achter elkaar op, of een heel pak koek. Behalve dat ik regelmatig last had van hoofdpijn, zelfs soms migraine, was het resultaat van die verkeerde voeding uiteindelijk ook af te lezen op de weegschaal.

Daarbij komt dat het sporten wat bij ons thuis altijd erg belangrijk werd gevonden, inmiddels op een laag pitje was komen te staan. Een heel laag pitje. Zeg maar gerust: helemaal geen sport. Rond mijn 24e woog ik ongeveer 18 kilo zwaarder dan het gewicht waar ik me toendertijd lekker bij voelde. Ik had al eens geprobeerd om af te vallen met het “brooddieet”, het “ziekenhuisdieet” en nog wat van dat soort trenddieëten, maar het wilde allemaal niet baten. Telkens als ik mijn streefgewicht bereikt had, ging ik weer aan de lekkere koekjes, snoep en chocola (hmmm!), waarna er de pondjes er weer aan vlogen, plus nog een paar bonuskilo’s.

Uiteindelijk ontdekte ik de maaltijdvervangers. Voor mij een ideaal programma, omdat ik mezelf niet meer hoefde te verdiepen in ingewikkelde diëten, maar gewoon de produkten van te voren kon inslaan en opeten. Die 18 kilo’s waren er al snel vanaf. Doordat me in die periode geleerd is wat goede voeding voor het lichaam kan doen, heb ik na de maaltijdvervangers mezelf een andere leefstijl aangeleerd. Ik zorg nu dat ik zoveel mogelijk gezond eet.

Nog steeds hou ik heel erg van chocola. Franse kaas? Met stip op nr.1! Maar van die zalige dingen eet ik met mate. Dan blijft het ook lekker, wanneer ik het een keer “mag”. Sporten en bewegen zijn heel belangrijk geworden in mijn leven. Het gaf me zoveel voldoening om te finishen in het Olympisch Stadion met de halve marathon van Amsterdam! Ik moet zeggen; het scheelt een hoop dat mijn partner hardlooptrainer is. We stimuleren elkaar zoveel mogelijk in het sporten. We hebben onszelf op 2 mooie racefietsen getrakteerd en het geeft zóveel energie om een paar uur flink op de pedalen te trappen! En dat toostje met blue stilton? Ik hou er zo van! Maar door zoveel mogelijk te bewegen, blijft hij niet meer zo snel op mijn heupen plakken.

Judith

ervaringsverhaal afvallen