Hoe weersta je lekkere verleidingen?

Als je er over nadenkt, realiseer je dat allerlei eten direct onder ons handbereik is. Als je op het perron staat te wachten met de snoepautomaat naast je, thuis is de koekkast binnen handbereik. Op veel kantoren is een snoeppot vaak rijkelijk gevuld.

Dit maakt het laagdrempelig om toch aan die verleidingen toe te geven. Maar hoe kan je je hiertegen wapenen?

De w’s

Belangrijk is dat je je bewust wordt waarom je wilt eten. Wat je hier bij kan helpen is na te gaan welke w’s van toepassing zijn. Denk hierbij aan de w van:

  • waarom
  • waar
  • met wie
  • wat

Soms kan het zijn dat je denkt dat je trek hebt, maar eigenlijk geeft het lichaam aan dat je dorst hebt. Drink een groot glas water en kijk of de neiging om te eten daarmee verdwijnt.

Veel en langdrurige stress kan de drang naar suiker- en vetrijke producten vergroten.
Ook kan het zijn dat je je verveeld, waardoor je zin krijgt om iets te eten, of beter gezegd te snoepen. Probeer liever je stress of verveling in te vullen met iets wat je leuk en inspirerend vindt. Ga in de benen, dat helpt op korte termijn het beste.

Wat zijn jouw valkuilen?

Als je aan de hand van de vorige oefening tot de conclusie komt dat er een patroon te herkennen is, pak deze dan aan.
Bijvoorbeeld als je aan het einde van een werkdag naar huis gaat, en onderweg iets te snacken koopt omdat je honger hebt, vul dit dan anders in. Eet bijvoorbeeld rond 16 uur een tussendoortje. Dit zal helpen om die erge trek te verhelpen en de verleiding onderweg te verkleinen.

Stop het niet in je supermarkt mandje!

Ga gericht boodschappen doen, het liefst met een lijstje. En houd je dan ook aan dit lijstje, val niet in de verleiding om toch iets uit die impulsbakken mee te nemen uit de supermarkt. Ze staan zo opgesteld dat je er altijd tegenaanloopt.

Wil je toch iets meenemen voor anderen in jouw huishouden? Neem dan een beperkte portie, dan is het daarna op en kom jij minder in de verleiding.

Kleine verpakkingen

Het is een illusie te bedenken dat je nooit iets lekkers mag, dat kan gerust, maar met mate.
Op is op. Het kan je dus helpen om kleine verpakkingen te kopen. Dit voorkomt dat je de neiging hebt om door te eten.

Of doe jouw portie in een apart schaaltje, als je gedachteloos mee eet van de gemeenschappelijke schaal eet je altijd meer dan je denkt.

Denk ook eens aan gezonde snacks, plakjes komkommer, rookvlees gerold in een augurkje, snoeptomaatjes, etc.

Eet alleen wat je echt lekker vindt

Genieten hoort bij het leven, maar dan moet het echt lekker zijn. Kies bewust voor wat je wél wilt eten of drinken. Neem iets waar je enorm van kan genieten. Hiermee zal je een veel grotere smaakbevrediging ervaren dan wanneer je genoegen neemt met iets wat je eigenlijk niet zo lekker vindt. Omdat je bewust gekozen hebt, kan je er meer van genieten en zal je je achteraf minder schuldig voelen.

Blog: hoe versta je lekkere verleidingen

Gratis eBook recepten

* indicates required
ebook koolhydraatarme recepten