Gezond gewicht bereiken en behouden

Een gezond gewicht bereiken en behouden dat leek niet voor mij weggelegd.

Nadat ik gestopt was met roken, begon steeds meer het besef te komen dat te overgewicht ook niet goed voor het lijf was. Tenslotte had ik ten gevolge van een grote rugoperatie al genoeg ‘ballast’ om mee te torsen. En al die extra kilo’s maakten het er niet beter op.

Helaas is weten niet voldoende. Sinds het besef dat ik echt gewicht moest verliezen en iedere nieuwe poging om nu:

1. toch eindelijk die overtollige kilo’s kwijt te raken,

2. gezonder in het leven te staan en

3. vrede te hebben met mijn lijf waren de weken alweer maanden geworden en de maanden jaren.

Inmiddels had ik behalve die rug de nodige andere klachten ontwikkelt. Allemaal klachten die ik onder de tafel schoof onder het mom van “logisch, zoveel te zwaar…” En waarvoor ik natuurlijk ook niet naar de dokter ging; tenslotte was het eigen schuld.

Op een mooie dag in juni is uiteindelijke toch het vruchtbare zaadje geplant voor het geluk van vandaag. Een dokter die me, in de confronterende aanwezigheid van de inmiddels twaalf jarige dochter, vertelde dat er echt 20 kilo van af moest. Met een voorzichtige “15 kilo zou wel moeten lukken” nam deze arts geen genoegen. Leuk zo’n dokter. Gelukkig sprak hij wel de dochter toe dat ze nooit grapjes hierover mocht maken, dat dit voor mij echt niet leuk was. Okay, ik moet dus afvallen. Echt afvallen. De dokter zegt het. Maar in hemelsnaam; “HOE???” Op het hoe had ik geen antwoord en ook hoegenaamd geen trek om daarnaar op zoek te gaan.

Dus vakantie, rust, ruimte, wijntje, ijsje, kaasje. Noem maar op. Toch bleef de uitspraak van de dokter steken en zeuren. En eigenlijk wilde ik ook wel gezonder worden. Een echtgenoot die helaas niet gezond is, een dochter die van mij afhankelijk is en dan volgend jaar 50 worden. Dit is de goden verzoeken; een doemscenario. Maar nog steeds de vraag “hoe dan?” Ik had toch al zoveel geprobeerd, In november hoor ik voor het eerst van mijn leven van de praktijk Lijf & Balans. Eigenlijk vertrouw ik het niet maar een goede kennis is zo enthousiast dat ik de website check en de volgende dag de praktijk “Lijf & Balans” in Amstelveen bel. En sindsdien ben ik om. Geheel en al verkocht en dolblij met de input en support die ik kreeg. De week die ik moest wachten tot het eerste consult duurde me al te lang. Het afvallen moest gebeuren en wel nu!

Inmiddels ben ik 40 kilo lichter, maar wat ik nooit gedacht had, nooit verwacht had. Waar ik het meest blij mee ben; ik heb nu een gezond gewicht bereikt. In plaats van ernstig overgewicht is het nu GEZOND. En juist dát zou ik het liefst van de daken schreeuwen. Het is niet het slanke lijf waar ik me zo goed in voel, het is niet de flits in de spiegel waar ik gelukkig van word. Ook zijn het niet de complimenten van vrienden en collega’s waar ik ieder dag aan denk – ja natuurlijk word ik daar wel heel vrolijk van.

Maar ik ben gelukkig, echt gelukkig als ik naar het vetpercentage kijk. Als ik me realiseer dat mijn BMI een gezonde BMI is. Dat ik weer gezond ben. Mijn bloeddruk is gedaald, mijn dikke enkels zijn verdwenen, ik haal ’s nachts weer adem en de op de loer liggende diabetes is aan mijn lijf voorbij gegaan. Daarnaast zijn er dingen verdwenen waarvan ik niet eens wist dat het met mijn overgewicht te maken had. Wat een winst, wat een leven, wat een toekomst!

En ja, natuurlijk zijn er dagen dat het moeilijk gaat. Maar ik heb een mantra. een mantra dat ik herhaal op die moeilijke momenten maar ook op de momenten dat ik stil wil staan bij de enorme winst die ik afgelopen jaar geboekt heb. Een winst waarvan ik niet meer gedacht had dat ik die ooit nog zou boeken. En deze mantra zal me helpen in de toekomst want gezond ben ik nu maar gezond wil ik ook blijven. Dus iedere dag bedenkt ik me opnieuw “ ik heb een nieuw lijf, een gezond lijf en daar past dik zijn niet meer bij”.

Dank je wel aardige eerlijke dokter, dank je wel iedereen wiens verhaal ik las op internet, dank je wel “Lijf en Balans” maar ook dank je wel dochterlief en dank je wel ikzelf (voor het lef om weer te beginnen). Afvallen doe je zelf maar gezond worden en blijven doe je met elkaar. En daarvoor wil ik iedereen bedanken. Voor de hulp van toen, nu en in de toekomst.

Ancel