Wil jij ook een gebakje? Ja, gezellig………..

Typisch Nederlands…gezellig!

Vaak wordt gezelligheid en eten met elkaar geassocieerd. Als we met elkaar afspreken gaan we ergens lekker koffiedrinken, lunchen of een hapje eten. Nemen we er vaak een hapje en drankje bij. Voor jou ook herkenbaar? Zoals Maxima ooit zei: ‘typisch Nederlands is het koekje bij de koffie’. Dat staat symboliek voor de waarde en het sociale aspect dat wij hieraan zijn gaan hechten. Zozeer zelfs dat het ingeworteld is in onze maatschappij. En als daarvan wordt afgeweken, past het niet meer in het plaatje. Dus als je een drankje afslaat, krijg je dan ook wel eens de opmerking: ‘goh joh, doe toch niet zo ongezellig!!’

Een risicogroep

Naast alle vooroordelen en aannames, is er één feit waar we helaas niet omheen kunnen. Mensen met overgewicht hebben een hoger risico op ziektes en lichamelijke problemen. Als we dit vandaag de dag bekijken, met COVID-19 in het vizier, meldt het RIVM onder andere dat mensen met een BMI hoger dan 40 in de risicogroep vallen. (Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), 2020).

Wanneer heb je overgewicht?

Het voedingscentrum waarschuwt voor overgewicht al vanaf een BMI hoger dan 30. Het somt ook alle mogelijke risico’s op van ziektes waar een hoger risico op is. Dat is eigenlijk waar je je normaal gesproken niet mee bezig houdt, waar je eigenlijk je ogen voor sluit. Struisvogelgedrag is altijd de makkelijkste manier.

“Het is zo gezellig om lekker uit eten te gaan”, “ik ben een Bourgondiër”, “ik hou gewoon van lekker eten”, zijn de reacties van mensen die aangeven waarom ze overgewicht hebben.
“Gezondheidsrisico’s van overgewicht verminderen al door 5 tot 15% van het gewicht te verliezen” (Voedingscentrum). Met een beetje afvallen kan je dus soms al een hoop bereiken. Iedere kilogram telt.

De twijfel komt

Steeds wordt duidelijker dat we gezond oud willen worden en dat overgewicht hier geen positieve bijdrage aan zal kunnen leveren. En ja, dan beslis je, IK GA ERVOOR!
De twijfels komen, ga ik echt een dieet doen, kan ik nooit meer iets lekkers eten, wat saai (oeps, oh ja, dat was die associatie met gezelligheid).

Waar moet ik beginnen???Nou, gewoon bij het begin. Stapje voor stapje. Kleine aanpassingen maken een groot verschil!! Een eerste stap zou kunnen zijn om de avondmaaltijd onder de loep te nemen. Ga je voor gemak en snel? En geef je daarom de voorkeur voor koken met pakjes? Heb je wel eens de etiketten gelezen van dit soort pakjes en zakjes? Over het algemeen vol met toegevoegde suikers en geur- en smaakstoffen.

Lekker en smakelijk eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Hoe doe ik dat dan? Bekijk ons receptenboek eens, daar zitten vast gerechten in die je lekker vindt. Neem dit als een eerste stap. Daarna kunnen we een volgende stap nemen. Leuker, lekkerder en makkelijker kunnen we het niet maken voor je. Download hem nu snel door het formulier in te vullen.

De eerste kilogrammen verlaten het vertrouwde nest, dat geeft een boost om door te gaan. Hoe meer er af gaat, hoe prettiger het wordt om je te bewegen, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt, hoe vrolijker je wordt. Dat is gezellig!

Steeds lekkerder in je lijf

Je gaat steeds lekkerder in je lijf zitten. Je leven wordt met de dag leuker en rooskleuriger! En dan ook nog minder risico’s op alle gezondheidsproblemen die hierboven genoemd worden.

En nooit meer lekker kunnen eten is een fabel. Het wordt een ander eetpatroon, maar je gaat nog steeds genieten van eten!

ENJOY LIFE in a healthy way!

Gratis eBook recepten

Ben je op zoek naar recepten die niet al teveel calorieën en koolhydraten bevatten? Dan helpen wij je op weg hierin. Download nu gratis dit receptenboek.

Met dit receptenboek in de hand heb je inspiratie voor lekkere en gezonde maaltijden en tussendoortjes.

* indicates required
ebook koolhydraatarme recepten