Een werelddieet, nu een gezond gewicht

Alweer een jaar geleden dat ik gestart ben met het totaalvoedingsprogramma. In totaal ben ik 22,5 kg afgevallen. Ook heb ik de maaltijdvervangers afgebouwd naar een verantwoord nieuw eetpatroon. Om voor mezelf een ‘stok achter de deur’ te hebben op dit behaalde gewicht te blijven, heb ik toen met mijn coach afgesproken een jaar later dit stuk te schrijven. Want eenmaal de knop omgezet is afvallen knap, maar wel te doen. Op gewicht blijven na deze tijd lijkt vele malen moeilijker.

Nadat de eerste blijdschap omdat ik succesvol ben afgevallen, komt er nu een andere fase. Een ander voedingspatroon en de eerste verjaardagen, feestjes en vakanties komen eraan. Met natuurlijk de daarbij behorende snacks en lekkere drankjes! Tijdens het afvallen ben ik begonnen met het uitproberen van allerlei nieuwe recepten. In eerste instantie natuurlijk alleen voor mijn gezin, maar ook omdat ik toch wel graag met eten bezig was. Juist omdat ik het niet mocht hebben waarschijnlijk!

Het afgelopen jaar is er op dat gebied een wereld voor me open gegaan en heb ik er een nieuwe hobby bij. Toch lukt het me goed om een vrij constant gewicht te bewaren. Voordat ik met het programma begon gingen het eten en de snacks regelmatig gedachteloos naar binnen.

Nu kies ik bewust om iets wel of niet te nemen, daardoor geniet ik meer van wat ik eet en is er minder snackbehoefte. In het weekend of op een feestje geniet ik natuurlijk van alles wat op tafel staat. Daarnaast let ik door de week wat meer op, zodat ik qua gewicht stabiel blijf.
Tijdens het dieet heb ik vele malen moeten horen dat mensen die snel afvallen ook altijd weer snel aankomen. Dat zullen mijn mede afslankers ongetwijfeld allemaal herkennen.

De eerste maanden nadat ik afgebouwd was met de maaltijdvervangers werd mijn gewicht dan ook nauwlettend in de gaten gehouden door deze critici. Ook moest ik geregeld horen dat ik ‘nog steeds zo slank was’. Natuurlijk was ik zelf ook benieuwd hoe het me zou vergaan zonder maaltijdvervangers.

Langzamerhand krijg je er vertrouwen in dat je lichaam ook met ‘normale voeding’ prima in staat is om op gewicht te blijven. Nog steeds zijn er momenten dat ik behoefte heb aan het leeg eten van een zak chips of een grote reep chocola. Wanneer er zo’n snackbehoefte is, komt dit meestal omdat me iets dwars zit. Voorheen probeerde ik het letterlijk weg te eten, nu zoek ik afleiding op een andere manier. Een stuk wandelen, fietsen of een nieuw recept uitproberen.

Voor mij is het een werelddieet geweest, na jaren overgewicht eindelijk een gezond gewicht om trots op te zijn!

Evelyn