De invloed van warmte op je gewicht

Van warmte op zich word je niet zwaarder. Maar sommige effecten van warmte kunnen er toch voor zorgen dat je je zwaarder voelt of een hoger getal op de weegschaal ziet. Je leest hieronder drie effecten plus een tip om daar wat aan te doen. Zo kan je de invloed van warmte op je gewicht beperken, waardoor je je ook prettiger zult voelen.

Vocht vasthouden

Je lichaam probeert voor je te zorgen. Als je meer vocht verliest, bijvoorbeeld in de warmte omdat je zweet, kun je uitdrogen. Daarom probeert je lichaam meer vocht vast te houden als er tekorten dreigen. De oplossing is simpel: drink genoeg water als het warm is.

IJsjes en drankjes

Bij hitte kan de verleiding groot zijn om dagelijks een extra ijsje, koel (fris)drankje of glas rosé te nemen. Calorieën gaan via ijs en drankjes wel heel makkelijk ‘naar binnen’. Eigenlijk is een mooi houvast dat je maximaal 1x per dag iets neemt wat geen voedingswaarde heeft maar wel lekker is. Zo houd je jezelf scherp om elke dag alleen het allerlekkerste uit te kiezen en daarvan te genieten.
Voor de rest van de dag kan een mooie oplossing zijn om een kan water neer te zetten met daarin iets lekkers/vrolijks, zoals muntblaadjes met een schijfje citroen of sinaasappel, of bijvoorbeeld een paar aardbeien of frambozen.

Vertragen

In de warmte is bewegen niet zo verleidelijk. Misschien zit je zelfs liever binnen. Minder bewegen betekent minder energie verbruiken en als dat dagen of zelfs weken duurt, heeft het impact. Misschien helpt het om slim na te denken over je dagindeling: zorg dat je ’s ochtends vroeg en aan het begin van de avond actief kan zijn als het minder warm is. Reken erop dat je ’s middags sloom bent (zowel door de warmte als door het natuurlijke verloop in je energie). In zuidelijke landen hebben ze niet voor niets de siesta uitgevonden, die meestal ergens tussen 12.00 en 16.00 uur gehouden wordt.
Fijne zomerdagen gewenst!
De invloed van warmte op je gewicht