Complimenten na afvallen

Begin januari 2016, ik word 46 jaar en sta op de weegschaal….een dramatisch hoogtepunt.  Het lijkt wel of de kilo’s er de laatste jaren aan blijven plakken. Hectische stressvolle baan en een dynamisch gezin maken dat ik weinig aandacht en tijd voor mijn eigen ik heb gehad. Minder eten en opletten hierop werkt bij mij niet, ik moet een duidelijkere structuur hebben. Tijd voor een andere aanpak om nu echt en blijvend te gaan afvallen.

Lijf & Balans

Geïnspireerd door een vriendin die werd begeleid door Lijf & Balans en er weer fantastisch uitziet, trek ik de stoute schoenen aan en maak een afspraak bij Lijf & Balans. En zo ontmoet ik Judith begin februari die mij gaat begeleiden. Zij luistert goed wat ik nodig heb, past mijn aanpak aan wat bij mij past en laat mij mijn eigen stuur vasthouden. Ik begrijp heel goed dat ik het niet voor haar doe, maar dat ik graag heel oud en gezond wil worden en blijven. Ik start met 4  maaltijdvervangers per dag, aangepast aan wat ik prettig vind. Dat is even zoeken en uiteindelijk heb ik mijn ritme gevonden. ’s Morgens een shake, twee keer 1/2 reep als tussendoortje, een reep als lunch, veel water en thee en ’s avonds een soep of maaltijd. Vooral die laatste maakt dat ik gewoon het gevoel heb dat ik mee eet met het gezin.

De start

Na een paar dagen wennen merk ik dat het voldoende voor me is, dat er genoeg in zit om goed te kunnen functioneren. Het lijkt wel (en het is ook zo) dat ik meer energie krijg. En wat gebeurt er, elke week verlies ik gemiddeld 1 kilo. Gestaag maar steeds meer kilo’s eraf. Elke 2 weken zit ik bij Judith en nemen we de afgelopen 2 weken door en geeft ze me advies. Verder kijken we naar de komende 2 weken om te kijken welke ‘hobbels’ ik te overbruggen heb. Een wintersportvakantie bij mijn schoonouders, hoe overleef ik het gezellige borreluurtje, een weekje Mallorca, allemaal gebeurtenissen die ik niet kan ontwijken en afwijken van de duidelijke structuur. Judith helpt me hier stap voor stap doorheen. Ze is duidelijk over wat werkt maar laat de verantwoordelijkheid bij mij liggen. Na de eerste 10 kilo ga ik het merken, mijn kleding zit los, ik beweeg makkelijker en heb meer energie. Ik had geen streefgewicht maar wilde er zo’n 20 kilo af. Ook op mijn werk viel het op en ik werd overgehaald om 1 onderdeel mee te doen aan de 1/8ste triatlon 20 km fietsen. Een mooi doel.

Aanpassen levensstijl

Naast het gewicht verliezen ben ik ook mijn levensstijl gaan aanpassen. Veel meer op de fiets in plaats van snel even met de auto. Meer in de buitenlucht en genieten van alle dingen die je al fietsend tegen komt. Het voelt zo goed. In de zomer van 2016 ben ik zo’n 27 kilo kwijt en mijn lichaam voelt prima aan zo. Ik ben fitter, zit lekker in mijn vel en oog jonger! De complimenten vliegen me om de oren. Vanaf de zomer ben ik weer gaan opbouwen met ‘gewoon’ eten. Dat vond ik spannend want het hele programma, maar zeker ook de begeleiding voelde heel comfortabel. Nu moet ik zelf afwegen wat ik wel en niet ga eten. Ook dat overleg ik met Judith stap voor stap, in het tempo wat bij mij goed voelt.

En nu?

Inmiddels is het december en ik ben nog steeds op mijn goede gewicht en volledig op normaal eten over. Nog elke dag krijg ik complimenten hoe ik eruit zie. Met Judith spreek ik af dat ik af en toe langs kom voor een APKtje (ja, je lichaam is net een auto). Even kijken of het goed gaat, waar het minder gaat, gewoon weer even de balans op maken. Ik ben dankbaar dat ik de methode heb gevonden die mij heeft geholpen om in goede gezondheid te komen. Dit werkte voor mij.

Mascha