20 kilo eraf, helemaal blij

Ik ben blij dat het mij gelukt is, 20 kilo eraf in een half jaar. Ik kan mijzelf een ervaringsdeskundige noemen wat betreft afvallen en aankomen. Al 20 jaar jojo ik wat af. Ik heb momenten gehad dat ik dacht: ‘Dan maar dik’. Gelukkig was ik daar niet mee. Vreselijk die spiegels in pashokjes, mijzelf zien lopen in etalageruiten.

Het roer ging om na mijn vakantie in september. Hijgend en zwetend kwam ik boven op de berg waar onze luxe tent stond. In die tent zat een prachtige badkamer met spiegel. Die spiegel was zo confronterend. Ik kon elke keer wel janken als ik mezelf in bikini en blote jurkjes zag. ‘Hoe heeft het toch weer zover kunnen komen’ vroeg ik mezelf af.

Ik raakte hierdoor in een depressie. Dit ben ik niet. Zo wil ik niet zijn.

Toen ik hoorde van Lijf & Balans dacht ik: ‘ik moet er nu wat aan gaan doen.’ Rigoureus de knop om. Alles of niets. Dat ben ik, dus dit ga ik doen. Met alleen niet meer snoepen en snaaien red ik het niet. Ik heb een probleem en ik heb hulp nodig.

Ik durfde alleen niet, vanwege alle negatieve reacties die je dan over je heen gaat krijgen; Maaltijdvervangers, dat houd je toch nooit vol? Je moet uiteindelijk toch weer gewoon gaan eten? Wat kost dat wel niet? Je kan toch ook gewoon niet snoepen? Etc.

Toch heb ik het gedaan en wat vond ik het moeilijk om het te zeggen dat ik met de hulp van een coach aan de maaltijdvervangers ging. En zoals verwacht kwamen de negatieve reacties. Deze waren moeilijk en zwaar, maar hebben mij wel sterker gemaakt. Nu lach ik erom. Het is mij toevallig wel gelukt.

Ik heb mij nog nooit zo goed gevoeld tijdens een afvalproces. Vol energie en de kilo’s vlogen er vanaf. Toen de eerste 10 kilo eraf waren ben ik gaan sporten, hardlopen, yoga, fitness. Ik merkte dat alles een beetje slap werd, mijn benen, buik en armen.

Na die eerste 10 kilo was een gezond BMI mijn volgende doel. Dankzij de heerlijke maaltijdvervangers is dit gelukt en heb ik het geen moment moeilijk gehad. Het is zo duidelijk wat je mag eten, je hoeft hier zelf haast niet over na te denken. De repen zijn nog steeds zo af en toe mijn tussendoortjes. De shakes gebruik ik nog steeds zo af en toe in de ochtend. Dit is voor mij een houvast, een geheugensteuntje.

Ik ben al een paar weken aan het opbouwen, heel langzaam weer koolhydraten en zuivel eten. Doodeng vond ik dat, maar het blijft goed gaan. Mede door mijn allerliefste consulente Annet van Engelen. Ik zit nu niet alleen in een gezonder lichaam, maar ik ben ook sterker geworden. Zij heeft mij ook geleerd hoe ik mij staande kan houden tussen alle kritiek. Dat vond ik toch het lastigste van alles. Maar het gaat erom hoe jij je voelt, niet wat anderen ervan denken. Ik voel mij fijn bij de persoonlijke begeleiding van Annet van Engelen (Lijf & Balans). Voor mij is het belangrijk dat ik, ook na het behalen van mijn doel, Annet kan blijven zien. Gelukkig kan dat.

Monique