Ingrediënten

  • 250 gram ricotta
  • 2 el magere melk
  • 0.5 el tijm
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 1.5 el rode wijnazijn
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 3 bospeentjes, geschild en geraspt
  • 2 struikjes witlof
  • 75 gram zak veldsla

Bereidingswijze
  1. Oven voorverwarmen op 220°C.
  2. Roer de ricotta in kommetje met melk los. Breng vervolgens op smaak met zout en peper. Schep de ricottamengsel in ovenschaal, strooi de tijm erover strooien en besprekel met enkele druppels olie. Bak het ricotta mengsel in het midden van de oven in ca 20 minuten goudgeel.
  3. Leg vervolgens de gesnipperde sjalot in azijn, voeg zout en peper naar smaak toe en laat de sjalot 5 min marineren. Roer de mosterd erdoor roeren en de rest van olie.
  4. Schep de gerookte kip en bospeen door dressing.
  5. Neem de ricotta uit oven nemen en even laten afkoelen.
  6. Snijd de stronk van de witlof, halveer en maak de blaadjes los.
  7. Verwijder van de veldsla eventueel de worteltjes. Schep in een kom de veldsla met witlof en de helft van het  kipmengsel om.
  8. Verdeel de salade over vier borden, schep de gebakken ricotta erop en drapeer de rest van kipmengsel eromheen.

Bevat per eenpersoonsportie:

Energie: 205 kcal
Vet: 11 gr
Eiwit: 8 gr
Koolhydraten: 5 gr

Salade met ricotta en gerookte kip, deze salade is zeer geschikt voor alle seizoenen. Zo smaakt de saladeprima als de dagen wat korter worden en de temperatuur daalt. Dan maak je er gewoon een herfstsalade van. En bij warm weer is deze salade met ricotta en gerookte kip een lekkere frisse, lichte en koolhydraatarme maaltijd.

Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zacht zoete smaak. Deze kaassoort bevat een laag zout- en vetgehalte. Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’.

De kaas kan je het beste in vetvrij kaaspapier wikkelen. De binnenkant van dit papier bestaat uit vershoudfolie, waardoor het niet uitdroogt. Een kaasdoos of een goed af te sluiten bak zijn ook manieren om het natuurproduct te bewaren, maar bij kaaspapier blijft de kaas het meest smeuïg en smaakvol.

Herfstsalade met ricotta en gerookte kip