Afvallen wordt eenvoudig met deze tips

Bewust en gebalanceerd eten en bewegen is de sleutel tot een gezonde lifestyle. In het voedingspatroon is het belangrijk om grip te krijgen op suikers en koolhydraten. Dit zal maken dat je de strijd tegen de kilo’s aan kan gaan.

Om je op weg te helpen hierbij de meest makkelijk inpasbare tips:

1. Honger jezelf nooit uit

Eet gedurende de gehele dag voldoende dat je verzadigd bent. Dit zal maken dat je het volhoudt en je streefgewicht zult behalen.

Verdeel de eetmomenten goed over de gehele dag, waardoor je je bloedsuikerspiegel stabiel houdt.

2. Geef niet op als je een keer hebt gefaald

Iedereen herkent het vast wel: oeps heb je je toch laten gaan door niet één koekje te nemen, maar voor je het wist had je die halve koektrommel op.
En nu? Is het toch al te laat? Gooi nu niet de handdoek in de ring en denk niet “deze dag is toch al verpest, dus het maakt niet meer uit” Nee! Shit happens ? Wees alsjeblieft lief voor jezelf. Wees vergevingsgezind. Praat er met iemand over als je kan. En ga vooral door…

3. Leer elke dag over gezonde voeding

Hoe meer je bezig bent met gezond eten, hoe makkelijker je een gezonde en slanke lifestyle krijgt.

4. Neem koolhydraatarme snacks

Leer jezelf aan dat je naast de 3 eetmomenten ook een aantal geplande tussendoortjes eet. Denk hierbij aan koolhydraatarme snacks. Zoals een stukje kaas, bierworstje, komkommer, noten of zaden mee naar je werk. Hierdoor kom je minder snel in de verleiding van de ongezonde AH taart van een collega, een blikje frisdrank of die marsreep uit de automaat…

5. Eet vezels!

Vezels zorgen ervoor dat je metabolisme versnelt en je dus ook sneller afvalstoffen kan afvoeren. Super belangrijk voor afvallen dus.

6. Extra portie groente mag altijd

Groente kan je onbeperkt eten. Zit boordevol vezels en je kan eindeloos variëren; grillen, koken, stomen, pureren voor soep, etc.
Vraag in een restaurant (of de kantine op je werk) om een extra portie groente in plaats van rijst of aardappelen. Of neem een uitsmijter en vraag of ze het brood achterwege laten.

7. Plan je maaltijden van tevoren

Plannen is een van de sleutelwoorden. Want wat als je honger krijgt en erachter komt dat je niets gezonds te eten hebt? Dan vergrijp je je aan iets wat makkelijk voorhanden is, maar vaak niet een beste keuze is.

Download ons soep_groente_vlees_vis. Dat geeft je vast voldoende inspiratie.

8. Weeg jezelf altijd op hetzelfde moment

Het beste moment om je te wegen is in de ochtend, direct na het opstaan, maar nadat je het toilet bezocht hebt. Je gewicht kan namelijk gedurende de dag behoorlijk heen en weer schommelen (o.a. door het drinken van water en toiletbezoek).
En vooral weeg je echt niet meer dan 1x per week. Ga meer voelen hoe je lijf voelt, leer daarop vertrouwen, dan heb je op termijn helemaal geen weegschaal meer nodig.

9. Maak een boodschappenlijstje met koolhydraatarme producten

Weet jij al wat je wilt eten? Als je vooraf een boodschappenlijstje maakt, dan kom je in de supermarkt ook niet in de verleiding. En ga vooral niet naar de supermarkt net voor een hoofdmaaltijd.

10. Zoek deskundige ondersteuning

Belangrijk is dat jij je ondersteunt voelt daar waar jij het nodig hebt. Onze coaches zullen jou steunen door dik en dun.

11. Hoeveel goede koolhydraten eet jij?

Houd je glucosespiegel stabiel, voorkom energie dips en daarmee ook je trek in suikers. Voorbeelden van goede koolhydraten zijn: rood fruit, havermout, quinoa, amarant en sinaasappels.

12. Kies een koolhydraatarm dieet dat bij jou past

Koolhydraatarm eten kan je zeker helpen om af te vallen, maar het is belangrijk dat je er een kiest die bij jou past. Want wat bij de ene werkt, werkt bij de ander weer minder. Probeer altijd zelf te testen welke voeding voor jou goed aanvoelt. En wees niet bang om te experimenteren met je dieet. Raadpleeg je coach als je er niet uitkomt.

13. Zorg voor een gebalanceerd voedingspatroon

Om af te vallen raden wij aan om de slechte koolhydraten te vervangen voor eiwitten en gezonde vetten. Wij adviseren de volgende verdeling qua macro-nutriënten:

14. Bewegen helpt altijd

Natuurlijk is bewegen goed voor je. Het kan je zeker helpen om lekker te bewegen. Vooral de combinatie tussen krachttraining met cardio is het meest effectief. Maar pas bewegen vooral in in je dagelijkse patroon. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, of ga zoveel mogelijk fietsen in plaats van in de auto te stappen.

15. Start ’s ochtends met een gebalanceerde eiwitten

Dit is een gezond begin van je dag, in plaats van brood of yoghurt met cruesli. Dit zal  je bloedsuikerspiegel aan het begin van de dag laat krijgen, waardoor je hunkering zult krijgen naar koolhydraten.

16. Hongeraanval? De 10 minuten regel

Pas de 10 minuten regel toe; als je verleiding voelt om te eten, zet deze gedachten opzij, zoek afleiding en drink water. Ga vooral in de benen, doe fysiek iets.
Als je na die 10 minuten nog steeds enorme honger hebt, neem dan iets koolhydraatarms.

 

17. Blijf je eigen koers varen

Verleidingen om je heen liggen overal op de loer. Inspireer je vrienden met je favoriete koolhydraatarme gerecht. Ze zullen blij met je zijn en jij kunt heerlijk gezond mee-eten.

18. Neem de tijd voor je eten, kauw heel goed 

Tel eens hoeveel keer je kauwt voordat je doorslikt. Je zal schrikken hoe weinig dat is. Ga eens naar 20 keer kauwen, pas op want dat is heel veel.

Als je langzaam eet zal dit helpen om je verzadigd te voelen. Eet met aandacht.

19. Eet de koolhydraten verspreid over de dag

Behalve in de avond. Dit kan helpen om je bloedsuikerspiegel in balans te krjgen.

20. Controleer de grootte van je porties.

Weet hoeveel je eet. Vaak ogen. Schep (iets) minder op. Neem bijvoorbeeld een ontbijtbord in plaats van een groot bord.

20. Drink nooit je fruit (als vruchtensappen)

Eet vruchten altijd in vaste vorm. Aan vruchtensappen zijn vaak extra suikers toegevoegd.

21. Drink alcohol met mate

Drink liever ook geen alcohol terwijl je eet. Als je alcohol drinkt, dan gaat je lichaam alles doen om de alcohol af te breken. Hierdoor heeft het minder energie om je eten te verteren en zal je eerder vet opslaan.

Zet een glas water aan je dominante hand en het wijn glas aan de andere. Dan zal je vanzelf meer waterdrinken.

22. Kijk op etiketten

Kijk altijd op het etiket van het product dat je aanschaft.  Let op de hoeveelheid vezels bijvoorbeeld.

 

"

Het is onze passie om onze cliënten te ondersteunen
en hun lijf in balans te krijgen

"